Grannies2GranniesFriesland

 

Van mei tot en met juli financieren we samen de bouw van een woning voor een oudere in Oeganda. Grannies2GranniesFriesland heeft dit project aangevraagd voor hun lokale partner Pefo Uganda. Pefo Uganda bouwt huizen voor ouderen die in hutjes wonen en richt zich ook op onderwijs, gezondheidszorg, economische zelfstandigheid en rechten voor deze doelgroep.  

De toekomstige bewoners van de huizen zijn grootmoeders die zorgen voor gemiddeld zeven kleinkinderen, soms zelfs voor meer dan tien. De ouders van deze kinderen zijn overleden, meestal als gevolg van Aids. Het huis geeft de oma een stabiele basis om haar leven vorm te geven. Doordat ze zich niet druk hoeft te maken om haar huisvesting kan ze zich richten op het verwerven van een inkomen voor voedsel, kleding en schoolgeld voor de kinderen.  

‘In een normale situatie ga je naar binnen als het regent. Maar de oma’s gaan vaak naar buiten als het regent, omdat ze bang zijn dat hun huis instort.’ 

Coördinator Pefo Uganda 

De oma’s komen wekelijks bij elkaar in een zelfhulpgroep. Daar krijgen ze voorlichting over gezondheidszorg, hygiëne, landbouw, rechten, ze leren een beetje lezen en schrijven en ondersteunen elkaar in het leven. Onderling bepalen ze wie het eerstvolgende huis mag betrekken. Dat voorkomt jaloezie en zorgt ervoor dat degene bij wie de nood het hoogst is, als eerste wordt geholpen.  

Samen gaan we zorgen voor de bouw van één huis voor een oma, inclusief een zonnepaneel om stroom op te wekken. Daarnaast financieren we een klein opstartkapitaal, zodat de oma een handeltje kan beginnen. Zo is ze in staat om een stabiel inkomen te verwerven. Ook maakt het nieuwe huis dat de oma weer gezien wordt in de gemeenschap, in plaats van genegeerd vanwege haar zichtbare armoede.  

In de komende tijd gaan we de bewoonster van het huis dat wij financieren beter leren kennen.