Verschoningsruimtes in Zambia

 

Via World Servants kregen we een aanvraag van CCAP Zambia, een kerkelijke organisatie die (onder meer) werkt aan verbetering van het onderwijs in Zambia. Eén van de problemen waar ze op stuiten is schooluitval van meisjes, met name vanaf het moment dat ze ongesteld worden. Omdat ze niet beschikken over maandverband en andere hygiënische middelen, blijven ze in de periode dat ze ongesteld kunnen worden ongeveer een week thuis. Dat is vaak de opmaat naar definitieve schooluitval, onder meer omdat ze een achterstand oplopen die niet meer in te lopen valt.

CCAP voert een programma uit op zeven basisscholen, waarbij meisjes uit de hoogste klassen (en hun ouders) voorlichting krijgen. Bovendien ontvangen ze een tasje met wasbaar maandverband en andere spullen die te maken hebben met persoonlijke hygiëne. Tenslotte wordt bij ieder van de zeven scholen een verschoningsruimte gebouwd, waarin de meisjes zich kunnen wassen en verschonen.

In de periode van februari tot april financieren we voor een bedrag van € 5778 de bouw van vier van zulke verschoningsruimten.