Dignity Campaign
De Dignity Campaign traint jongens en meisjes in Zuid-Afrika om tot hun recht te komen. De trainingen hebben een positieve invloed op de waardigheid en persoonlijke ontwikkeling van tieners. Het doel van de Dignity Campaign is om tienermeisjes en -jongens te laten ontdekken wie ze echt zijn en tot bloei te laten komen.
Wie
Als sponsors zorgen we in 2021 samen voor de financiering van 30 nieuwe facilitators. Als facilitator hebben deze rolmodellen na hun eerste campagne impact op 600 tienermeiden, een aantal wat in de loop van de jaren zal vermenigvuldigen als ze de campagne ook op andere plekken aanbieden.
Wat
De Dignity Campaign wil zorgen dat de boodschap van de Dignity Day steeds weer aan nieuwe groepen meiden wordt aangeboden. Daarom organiseren ze trainingen voor facilitators. Zo trainen ze nieuwe trainers, om de trainingen op steeds meer plekken te kunnen aanbieden. Facilitators volgen een uitgebreide driedaagse training, waarna ze in hun eigen gemeenschappen de Dignity Days en mentorgroepen kunnen opstarten.
Waar
Zuid-Afrika
Waarom
Dignity Campaign organiseert overal in Zuid-Afrika Dignity Days. Zo’n dag is een veilige plek, waar meiden leren over principes als identiteit en waardigheid, ook over praktische zaken als puberteit, vrouwelijke hygiëne en menstruatie. Zo ontdekken ze dat hun leven een doel heeft, ze er als vrouwen toe doen, dat ze mogen dromen en zich uit mogen spreken, en dat ze persoonlijk een positieve impact kunnen maken op de wereld om hun heen. Aan het einde van de dag ontvangen ze ook herbruikbaar menstruatiemateriaal.
Uitdagingen
In veel arme Zuid-Afrikaanse gemeenschappen is er een gebrek aan voorbeeldfiguren, zijn gezinnen gebroken en is geen goede informatie over seksualiteit. De opvoeding schiet tekort en er is geen ondersteuning voor jonge meiden. Dat leidt tot tienerzwangerschappen, schooluitval en slechte keuzes voor de toekomst. Samen kunnen we deze meiden met dit project een duwtje in de goede richting geven.
Taboe op menstruatie
In veel Zuid-Afrikaanse townships is twee derde van de bevolking werkloos en is 60% van de vaders niet in beeld. Bovendien heerst er een cultureel taboe op menstruatie, wat wordt versterkt doordat er niemand is die betrouwbare informatie kan geven. Veel meiden weten niet wat er tijdens de menstruatie gebeurt, en schamen zich voor de werking van hun lichaam.
Praktische problemen
Door hun financiële situatie hebben veel meiden geen beschikking over menstruatieproducten. In plaats daarvan gebruiken ze vodden, sokken, gras, toiletpapier of soms zelfs zand. Omdat ze bang zijn dat die niet goed werken, gaan ze niet naar school en hebben ze moeite om zich te focussen op hun schoolwerk. Daardoor halen ze slechte cijfers waardoor ze uiteindelijk worden gedwongen op te stoppen met hun opleiding.
Vier feiten over jonge meiden in Zuid-Afrika
1. 2,6 miljoen meiden missen gemiddeld 3 of 4 schooldagen per maand omdat ze geen beschikking hebben over menstruatieproducten.
2. In 2019 zijn 53.293 zaken van seksueel misbruik geregistreerd.
3. In 2019 zijn 3.262 kinderen geboren wiens moeder tussen de 10 en de 14 jaar oud was.
4. Van 60% van de Zuid-Afrikaanse kinderen is de vader niet in beeld.
Training
Om deze problemen te lijf te gaan, organiseert de Dignity Campaign overal in Zuid-Afrika Dignity Days. Zo’n dag is een veilige plek, waar meiden leren over principes als identiteit en waardigheid, ook over praktische zaken als puberteit, vrouwelijke hygiëne en menstruatie. Zo ontdekken ze dat hun leven een doel heeft, ze er als vrouwen toe doen, dat ze mogen dromen en zich uit mogen spreken, en dat ze persoonlijk een positieve impact kunnen maken op de wereld om hun heen. Aan het einde van de dag ontvangen ze ook herbruikbaar menstruatiemateriaal.
Bij een groep horen
Studies over tieners laten zien hoe belangrijk het is dat een tiener bij een groep hoort. Als dat een positieve groep is, met een goede mentor, heeft dat een ontzettend positieve invloed op het leven van jonge meiden. Het geeft hen steun, advies en praktische ondersteuning van mensen uit hun eigen gemeenschappen, zonder te worden veroordeeld. Aan het einde van de trainingsdag worden meiden uitgenodigd om 12 weken lang wekelijks bij elkaar te komen in een kleine groep. Zo kunnen ze in een veilige en opbouwende omgeving doorpraten over thema’s die belangrijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling in hun tienerjaren.
Het werkt echt!
Owam Mbewu is een van de meiden die een Dignity Day en de daaropvolgende mentorgroep gevolgd heeft. Ze vertelt: “Een van de belangrijkste dingen die ik van het Dignity Program geleerd heb, is dat ik zelf de controle heb over de beslissingen in mijn leven.” Aan het begin van het programma was ze gesloten, maar na een paar werken lukte het haar om te reflecteren op haar leven, en kon ze afrekenen met negatieve gedachten. “De Dignity Campaign hielp me door me te laten zien wie ik werkelijk was, waardoor ik in staat was om op een positieve manier naar mezelf te gaan kijken.” Het contact in de mentorgroep heeft haar voorgoed veranderd: “Het gevoel van echte vriendschap is iets wat ik niet zal vergeten. Omgaan met meiden uit verschillende achtergronden, ervaren dat je er echt voor elkaar kunt zijn, en de herkenning die je ervaart, is iets wat mijn leven heeft veranderd.”
Wat gaat Stichting Geven is Leven doen?
Concrete aanvraag
Met alle sponsors samen willen we in 2021 zorgen voor de financiering van 30 nieuwe facilitators. Samen hebben zij na hun eerste campagne impact op 600 tienermeiden, een aantal wat in de loop van de jaren zal vermenigvuldigen als die facilitators de campagne op andere plekken aanbieden.